Rondom de uitvaart

Informatie rondom de uitvaart

Bij het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. Direct na het overlijden vinden enkele belangrijke stappen plaats. Op deze pagina leest u meer over de voorbereiding op de uitvaart, de plechtigheid zelf en fase daarna.

Opbaring van uw dierbare

Het opbaren van de overledene kan bij u thuis, in ons eigen afscheidshuis MiCasa in Diemen onder de rook van Amsterdam of in een ander uitvaartcentrum. De keuze is aan u. Hollandse Uitvaart zorgt ervoor dat uw dierbare op respectvolle wijze in zijn of haar kist wordt opgebaard. Bij een thuisopbaring zorgen wij voor de benodigde apparatuur. Een collega komt vervolgens regelmatig controleren of alles naar wens verloopt.

De laatste verzorging

U wilt dat uw dierbare er na het overlijden goed verzorgd uitziet zodat u en, als u hiervoor kiest, andere nabestaanden op respectvolle wijze afscheid kunnen nemen. Als u wilt, kunt u samen met ons de laatste verzorging van uw dierbare uitvoeren.

Wilt u dit liever niet, dan nemen wij deze taak van u over. Daarbij passen uiterlijke verzorging, zoals het kleden van de overledene, het kappen van de haren en eventueel het toepassen van visagie. Ook is licht balsemen van het lichaam mogelijk (thanotopraxie).

Na de verzorging komt de overledene in kist te liggen die u heeft uitgezocht. Hollandse Uitvaart zorgt er vervolgens voor dat uw dierbare wordt vervoerd naar de plaats van opbaring.

Afscheid: thuis of in een afscheidshuis

Veel nabestaanden willen voor de uitvaartplechtigheid begint nog afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Het afscheid kunt u laten plaatsvinden in een rouwcentrum, maar een thuisopbaring is ook mogelijk. U kunt meerdere momenten kiezen waarop familie, vrienden of bekenden afscheid kunnen nemen of kiezen voor één tijdstip. Ook is het mogelijk om af te zien van een afscheidsgelegenheid. Wij bespreken met u op welke manier u het afscheid voor de uitvaart wilt organiseren.

Drukwerk en advertenties

De manier waarop u nabestaanden in kennis stelt van het overlijden van een dierbare, is heel persoonlijk. Hollandse Uitvaart maakt hiervoor gebruik van een professionele drukkerij. U kunt kiezen voor een kaart uit een collectie of een eigen ontwerp aanleveren. Eventueel met een foto of andere afbeelding, passend bij de overledene. Wilt u een rouwadvertentie plaatsen in een dagblad naar keuze? Ook dat verzorgen wij in overleg met u.

Tot slot is het mogelijk om een programmaboekje, een bidprentje of een bedankkaart te laten verzorgen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Herinneringen aan de overledene

Er zijn veel mogelijkheden om de herinnering aan een overledene vorm te geven. U kunt kiezen voor een grafmonument of grafsteen wanneer uw dierbare is begraven. Bij een crematie zijn er verschillende manieren waarop u de as van uw dierbare kunt behouden. In een urn bijvoorbeeld. Maar ook in een sieraad als een herinneringsdiamant.

Daarnaast kunt u op internet een gedenkplaats voor de overledene creëren. U kunt ook denken aan het laten maken van een portret van uw dierbare. In beeld (foto of schilderij) of in geschreven woord. Ook kunt u een videoportret van de overledene laten maken. Wij bespreken de mogelijkheden graag met u.

Een uitvaartverzekering: wel zo verstandig

Ook is het verstandig om na te denken over een verzekering. Hollandse Uitvaart verzorgt uitvaarten voor mensen met zonder een uitvaartverzekering. Heeft u geen verzekering, maar wilt u zich wel voor uw uitvaart verzekeren? Dan informeren wij u graag over de mogelijkheden.