Wat te doen bij overlijden

Uw dierbare is zojuist overleden. In deze verdrietige situatie moet er meteen veel geregeld worden. Wat moet u direct doen en wat zijn de stappen voor de komende dagen? Wij helpen u graag hierbij. Lees hieronder ons stappenplan.

1. Direct regelen na overlijden

 • Bij een overlijden thuis neemt u contact op met uw huisarts of de waarnemend huisarts.
 • Bij een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum hoeft u de arts niet te bellen. Dit doet het ziekenhuis of zorgcentrum voor u.
 • Bel daarna direct met Hollandse Uitvaart: (020) 260 18 09 of 06 – 39 18 66 84. Deze nummers zijn dag en nacht bereikbaar, zeven dagen per week.
 • In Amsterdam kan het zijn dat de overledene door een andere organisatie wordt vervoerd. Soms krijgt u dan de vraag of de uitvaart mogen verzorgen. Hier hoeft u niet voor te kiezen – u bent altijd vrij in de keuze van de uitvaartorganisatie!

2. Opzoeken en klaarleggen

Vaak nog op dezelfde dag van het overlijden maakt u kennis met een medewerker van Hollandse Uitvaart. Het is verstandig om voorafgaand aan dit gesprek vast deze zaken klaar te leggen:

 • paspoort of identiteitsbewijs en eventueel het trouwboekje
 • als dat aanwezig is: wensenformulier of een overzicht met wensen van de overledene
 • adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten
 • polissen van mogelijke uitvaartverzekeringen
 • kleding waarin de overledene mag worden opgebaard

3. Gesprek met een van onze uitvaartmedewerkers

Een van de medewerker van Hollandse Uitvaart komt bij u langs om kennis te maken. Vaak zijn er meerdere familieleden of andere nabestaanden bij dit gesprek aanwezig – net wat u prettig vindt. Samen maken we afspraken ter voorbereiding op het afscheid en de uitvaart. We bespreken onder meer:

a. De verzorging

Het zorgteam van Hollandse Uitvaart voert de laatste verzorging van uw dierbare uit. Als u dat wilt, mag u hierbij helpen.

b. De opbaring

Kiest u voor een thuisopbaring of wilt u liever een opbaring in een rouwcentrum, bijvoorbeeld ons eigen afscheidshuis Mi Casa Vogelzang in Diemen? We bespreken de voor- en nadelen met u en regelen de opbaring naar uw wens.

c. De keuze voor de kist

We tonen u kisten van verschillende materialen en kleuren en uitgevoerd in mat of hoogglans. U kunt ervoor kiezen om de kist zelf te beschilderen of beplakken, of deze te laten uitvoeren in schoolbordverf. Ook als u speciale wensen heeft, bijvoorbeeld een rieten mand of een uitvaartwade, helpen wij u graag.

d. Het drukwerk en eventueel advertenties in de dagbladen

Als u wilt, kunnen wij de bloemenkeuze voor u verzorgen. Daarvoor werken wij samen met een bloemist die kwaliteitsbloemstukken naar wens maakt. U kunt er ook voor kiezen om zelf de bloemen te verzorgen of om bij de bloemist zelf een rouwstuk te maken.

 

e. Het afscheid voor de uitvaart

Wilt u anderen de gelegenheid geven om afscheid van uw dierbare te nemen, of heeft u dit liever niet? Wat wordt de datum van de uitvaart?

f. De keuze voor begraven of cremeren

Veel mensen leggen dit voor hun overlijden al vast. Weet u niet wat de wens van de overledene was, doet u dan waar u zich het prettigst bij voelt. In Nederland kiest ongeveer 40% voor een begrafenis en 60% voor een crematie. Ook goed om te weten is, dat er steeds meer natuurbegraafplaatsen komen. Dit kan een keuze zijn als iemand de voorkeur heeft voor begraven, maar nabestaanden niet wil opzadelen met grafkosten en onderhoud.

g. Gespreksverslag

Na afloop van het eerste gesprek ontvangt u een gespreksverslag en de begroting. Deze worden met u doorgesproken, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

4. Voorbereiden uitvaartplechtigheid

Nadat de eerste zaken zijn geregeld, heeft u enkele dagen de tijd om de uitvaardienst voor te bereiden. Uiteraard begeleiden wij u hierbij. Enkele vragen om over na te denken:

 • Wilt u een religieuze uitvaartdienst of kiest u voor een eigen afscheidsceremonie?
 • Waar wilt u de begrafenis of crematie laten plaatsvinden?
 • Hoe wilt u uw dierbare laten vervoeren naar de plaats van de uitvaartdienst?
 • Kiest u voor dragers?
 • Wie zijn de sprekers? Kiest u voor een spreker, of verzorgt u de sprekers zelf? En welke muziek wilt u laten horen tijdens de plechtigheid?
 • Hoe wilt u de samenkomst na de plechtigheid organiseren?

Tijdens onze gesprekken nemen we deze vragen met u door. De wensen van de overledene en van u als nabestaanden staan hierbij centraal. Samen met u stellen we een programma op.

Voorbereiden uitvaartplechtigheid